Oude fietsen: de Omafiets

De omafiets uit Friesland
Nederland heeft op fietsengebied een rijke historie. De Nederlandse fietsen worden wereldwijd geroemd om hun perfecte prijs/kwaliteit verhouding. Een halve eeuw geleden kende Nederland meer dan 100 fietsenmerken, elke regio had zo zijn merk. Door de globalisering zijn veel van deze merken verdwijnen, maar in Friesland bestaat nog een hele grote, dat is Batavus. Batavus werd opgericht in 1904 door Andries en zijn vrouw Dientje Gaastra. Door de jaren heen heeft Batavus naast fietsen heel wat andere producten gefabriceerd. Zo hebben ze ook jarenlang wekkers, naaimachines en brommers geproduceerd. In 1986 ging Batavus failliet en werd het overgenomen door ATAG Cycle Group en in 1998 ging Batavus over in de Accel groep, welke zijn hoofdvestiging ook in Heerenveen heeft.

Oude fietsen in moderne tijden
Tegenwoordig gaat het de Accel groep tamelijk voor de wind. De fietsmerken die ze onder hun hoede hebben floreren. Naast moderne fietsen zoals de E-bike(een fiets met hulpmotor), produceren ze ook nog steeds de authentieke omafiets. Dit is wel DE klassieker onder alle fietsen. Wel modern uitgevoerd met Rollerbreakes en Shimano versnellingen, maar het design is nog steeds de oude: Een matzwart frame met witte banden, witte handvaten en een wit zadel. Naar wens met of zonder bagagedrager voor. Er is ook mannelijke tegenhanger leverbaar, deze heet natuurlijk de opafiets!

Comfortabel fietsen
De omafiets is een hele comfortabele fiets. Met het slappe frame en de hoge zit is het comfortabel vertoeven op een omafiets. Ideaal voor de kleine en middelgrote afstanden. Het slappe frame werk als een soort veering en filtert een groot deel van alle hobbels weg. En met de 3 versnellingen komt u in het Nederlandse landschap prima uit de voeten. Anders als vroeger kan de omafiets nu op het internet besteld worden. Met een paar klikken op de knop heeft u de fiets in huis. Het enige wat u nog hoeft te doen is de trappers monteren en daarna kan het feest losgaan.

Scroll to top